3 min1 december 2018

Dit moet je weten voor je beoordelingsgesprek!

Het eind van het jaar nadert rap! Dat betekent op het werk vaak extra gezelligheid, Sinterklaas, kerstliedjes, kerstborrels, maar ook: de beoordelingsgesprekken! Slik……Best spannend. Het klinkt heftig, maar valt vaak reuze mee! Wij praten je bij over hoe en waarom en geven je graag wat tips mee om je goed voor te kunnen bereiden. Je zult zien; het is allemaal zo erg niet!

Voordat je dingen door elkaar gaat halen: er is een verschil tussen het beoordelingsgesprek en het functioneringsgesprek. Simpel gezegd is het belangrijkste verschil dat bij het beoordelingsgesprek jouw leidinggevende vooral aan het woord is en dat bij het functioneringsgesprek de input van beide kanten komt. Wil je meer weten over het verschil tussen deze twee gesprekken? Lees hier verder!

Ook al gaat een beoordelingsgesprek alleen om de mening van jouw leidinggevende, jij kunt je alsnog goed voorbereiden op het gesprek. We helpen je daar graag bij!

1. Luister goed!
Vaak wordt er in een beoordelingsgesprek teruggekeken naar de afspraken die je eerder in het jaar tijdens het functioneringsgesprek hebt gemaakt. Zorg er daarom voor dat je goed luistert naar wat je leidinggevende te zeggen heeft, want hieruit maak je op of hij of zij vindt dat je wat hebt gedaan met de feedback uit het functioneringsgesprek. Is het niet helemaal duidelijk wat je leidinggevende bedoelt? Vraag gerust om een toelichting.

2. Zorg voor voldoende tijd om jezelf te verbeteren
Krijg je het gevoel dat je niet voldoende tijd hebt gehad om jezelf te verbeteren? Zorg er dan voor dat je voor jezelf hebt bijgehouden hoe lang jij de tijd hebt gekregen om aan jezelf te werken. Hou daarbij ook goed voor jezelf bij wat je er aan gedaan hebt en hoe je dat hebt gedaan.

3. Durf zelf feedback te vragen
Het is vanzelfsprekend dat een leidinggevende je regelmatig feedback geeft op je functioneren. Heb je het idee dat je weinig feedback krijgt, dan kan het natuurlijk zo zijn dat alles goed gaat. Wil je dit toch zeker weten? Neem dan zelf het initiatief en vraag om feedback! Hierdoor voorkom je dat er tijdens je beoordelingsgesprek onverwachte zaken naar voren komen.

4. Laat jouw successen opvallen
Heb je de afgelopen tijd een grote klant binnen gehaald of een grote klus afgerond? Zorg er dan voor dat de aandacht van je leidinggevende hierop gevestigd wordt! Vraag aan je leidinggevende of hij/zij je mening deelt over jouw succes. Heb je slechts op de achtergrond werk verricht? Cijfer jezelf dan niet weg! Jij hebt namelijk ook een bijdrage geleverd aan het gezamenlijke succes.

5. Word niet onzeker
Word je snel onzeker van negatieve feedback? Dit hoeft helemaal niet! Negatieve feedback is heel normaal en hoort erbij. Je hoeft namelijk niet perfect te zijn om goed te kunnen functioneren. Zorg ervoor dat je open staat voor feedback en dat je niet in de verdediging schiet. Snap je de feedback niet? Stel dan open vragen en vraag om uitleg. Dit is waardevolle informatie voor jou, want je weet precies waar je nog aan moet werken en wat je kunt verbeteren!

6. Onderhandelen kan beter in een ander gesprek
Wil je salarisverhoging? Vraag dan een ander gesprek aan. Een beoordelingsgesprek is namelijk niet de beste gelegenheid om over je salaris te onderhandelen. Ten eerste is dit gesprek éénrichtingsverkeer en hoort je leidinggevende voornamelijk aan het woord te zijn. Ten tweede kan het zo zijn dat je wat verbeterpunten hebt meegekregen, dus dan is het niet heel handig om direct over je salaris te gaan onderhandelen. Kritiek betekent uiteraard niet dat je geen salarisverhoging kunt krijgen!

Zo. Hopelijk voel je je na het lezen van deze tips een stuk zelfverzekerder. Onthoud: deze gesprekken zijn er om er voor te zorgen dat jij optimaal kunt presteren en zodat jij elke dag met plezier naar je werk blijft gaan. Dus: bereid je goed voor en doe er je voordeel mee!

Ook interessant!

Lees meer blogs uit deze categorie(ën).

5 tips voor werken in de hitte

2 min22 juni 2023

Klaudia volgt haar droom in Nederland

3 min31 augustus 2022

Werken in de techniek? Echt iets voor vrouwen!

2 min15 juli 2022