Wet DBA opnieuw uitgesteld

De handhaving van de veelbesproken Wet DBA is opnieuw uitgesteld tot in ieder geval 1 juli 2018. Dit betekent dat er tot 1 juli 2018 geen boetes of naheffingen van de Belastingdienst komen wanneer er wordt vastgesteld dat er sprake is geweest van een dienstbetrekking. De wet wordt wel gehandhaafd waarbij het overduidelijk is dat er geen sprake is van goede wil, wanneer er opzet of fraude in het spel zijn.

Werkgeversorganisaties MKB-Nederland en VNO-NCW zijn blij met het uitstel: “Het is goed dat de staatssecretaris de zaak nu verder opschort. Er moet namelijk eerst een goede oplossing worden gezocht en in de tussentijd moeten opdrachten gewoon bij zzp’ers kunnen komen.”

Om zzp’ers en opdrachtgevers de tijd te geven om zich aan te passen op de nieuwe wet, werd de Wet DBA al eerder uitgesteld. Dit heeft echter niet het gewenste effect gehad, want opdrachtgevers blijven bang voor naheffingen en boetes. Zzp’ers zijn zelfs twee keer meer opdrachten kwijtgeraakt dan vorig jaar.

Komt het ooit nog tot handhaving?

Van uitstel komt afstel, denkt Jeroen Sakkers van ZZP Barometer. Hij verwacht niet dat het ooit nog tot handhaving van de Wet DBA komt, zeker nu de wet voor de tweede keer wordt uitgesteld. “Demissionair minister Asscher droeg vorige week een aantal oplossingen aan bij de Tweede Kamer, maar er blijft nog veel onduidelijk. Wat wel duidelijk is dat de wet in de huidige vorm niet gaat werken. Het heeft zo’n negatief effect op de markt voor zzp’ers dat de Belastingdienst de wet niet eens wil handhaven. Het nieuwe kabinet zal hier opnieuw over na moeten gaan denken.”

Bron: flexmarkt.nl, ANP, rijksoverheid